FAQ
En del frågor om privatekonomi kommer du i kontakt med mycket ofta, vissa till och med på daglig basis. Hur du loggar in på din internetbank, hur du överför med Swish och liknande är saker som du har bekantat dig med så många gånger att de känns helt naturliga. Andra ekonomiska frågor dyker upp mer sällan, ja kanske bara någon gång i livet. Lånelöfte för bolån är en typisk sådan. Det är naturligt att man har frågor kring hur allt med lånelöfte fungerar. På den här sidan ska vi därför ta upp några vanliga frågor och besvara dem.
Hur får man lånelöfte?
Lånelöften för bolån utfärdas exklusivt av de banker som från Finansinspektionen har tillstånd att bedriva verksamhet inom hypotekslån (lån med pant som säkerhet). Det finns ett tiotal aktörer med fokus på hypotekslån för privatpersoner i Sverige, däribland storbankerna och statliga SBAB. Du kan vända dig till vilken av dessa aktörer som helst för att ansöka om lånelöfte.
Hur ansöker jag?
Ansökan kan ske online, men också på det lokala bankkontoret. Du ombeds ange ett antal uppgifter om vad du vill låna till, hur mycket du vill låna samt hur din ekonomi ser ut. När uppgifterna är banken tillhanda kommer du att få besked om vilket lånebelopp du kan erbjudas. Själva lånelöftet kan initialt meddelas per e-post men du kommer också alltid att få ett skriftligt besked hem i brevlådan.
Det är inte förenat med några kostnader att ansöka om lånelöfte. Det finns heller inget krav på agerande från din sida när du har det i handen.
Hur länge gäller utfästelsen?
Ett lånelöfte är en färskvara, helt enkelt på grund av att både bostadsmarknaden som helhet och din privatekonomi snabbt kan förändras. Respektive bank bestämmer själv hur lång giltighetstiden för ett utfärdat lånelöfte ska vara, men normalt gäller det antingen tre eller sex månader. När giltighetstiden har gått ut gäller erbjudandet inte längre. Har du behov av att fortsätta ha tillgång till en låneutfästelse från banken får du göra en ny ansökan.
Kan banken neka mig lån?
Lånelöftet kan när som helst dras tillbaka ensidigt från bankens sida. Detta kan göras även när du har kommit så långt i köpprocessen att du ska börja förhandla om att teckna bolån. Det finns en rad faktorer som kan påverka bankens inställning, däribland:
- Förändringar i din betalningsförmåga (till exempel lägre inkomst)
- Arbetslöshet och sjukdom
- Det ekonomiska läget i samhället i stort
- Annan typ av objekt än vad du anmälde i ansökan
- Tveksamheter vad gäller bostadens läge (till exempel till följd av planändringar)
Vad är viktigt att tänka på?
Som med alla avtal så finns det en väldigt viktig uppmaning: läs det finstilta noga. De flesta fokuserar dock mest på att se om räntan är bra för lånet samt vilka avgifter som ska betalas. Detta är givetvis en viktig del av lånekostnaden, men i avtalet kan det även finnas faktorer som spelar in stort på lånekostnaden också.
Vad innebär en UC?
Innan du beviljas ett lån så vill långivaren kontrollera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Detta är både för bankens skull och även för din skull. Långivaren vänder sig till något av de olika kreditupplysningsföretagen och gör en förfrågan om din ekonomi, och samtidigt blir du även informerad via brev att detta gjorts, vilket är ett lagkrav. UC är ett av de fem rikstäckande kreditupplysningsföretagen, och även det största i Sverige.
Skiljer sig lånevillkoren åt mellan långivare?
Ja. En snabb överblick får dig att inse att villkoren kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika långivare. Olika långivare har även ibland kampanjer och erbjudanden om exempelvis räntefria eller avgiftsfria lån. Därför är det mycket bra att ha is i magen när du ska ansöka om lån och jämför olika privatlån innan du bestämmer dig.
Hur skiljer sig de olika låntyperna åt?
Utöver det mest uppenbara, lånesumman, så finns det även andra skillnader mellan de olika låntyperna. Återbetalningstiderna skiljer sig ofta åt, samt möjligheter och kostnader för att eventuellt kunna förlänga låneperioden vid behov. När det gäller bolån är det även här mycket som kan göra att kostnaden skiljer sig åt. Det som många dock glömmer är att när du ansöker om lånelöfte så finns det även utrymme för förhandling med banken eller långivaren. Var inte rädd för att pruta.
Går det att ha flera lånelöften?
Du kan bara ha ett bolån, men du kan ha flera lånelöften att välja mellan. Det skriftliga dokument du får i handen är som sagt nämligen i praktiken ett erbjudande. Det är i regel samma ansökningsprocess som gäller hos alla bolåneföretag, så har du väl skickat in en ansökan är det en enkel sak att skicka in ytterligare en.
Men, kan inte många ansökningar påverka kreditvärdigheten? Riktigt så är det inte. Ansökan om lånelöfte/bolån har inte samma negativa inverkan på kreditvärdigheten som exempelvis ansökningar om smslån. Det är dock klokt att begränsa antalet lånelöftesansökningar till ett par, tre stycken.