Het bostadsmarknad – hushållen spår fortsatt prisökning

Trots att det just nu borde vara relativt lite aktivitet på bostadsmarknaden, då vi befinner oss mitt i en pandemi som drabbat ekonomin hårt och att sommaren brukar vara en svalare månad, har juli visat sig vara en riktig rekordmånad. Priserna för både villor och lägenheter har fortsatt stiga, samtidigt som rekordmånga bostäder har sålts under månaden.

Uppåt för både villor och bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter steg under juli månad med totalt 1 procent och villapriserna med 2 procent. Detta enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Därmed ligger prisuppgången sett över hela året just nu på 3 procent för bostadsrätter och 7 procent för villor – trots rådande läge i Sverige.

Rekordhöga försäljningssiffror

Juli har varit en riktigt stekhet månad för mäklarna och jämfört med samma månad föregående år steg försäljningarna på Hemnet med 35 procent. I Stockholm ligger ökningen på hela 50 procent under juli månad. Det gör juli 2020 till den hetaste julimånaden i bostadssajten Hemnets historia.

Det är inte bara Hemnet som upplevt galna försäljningssiffror – även Länsförsäkringar fastighetsförmedling har upplevt i stort sett likartade siffror. Hos dem har försäljningarna i riket som helhet ökat med 25 procent, medan försäljningarna i Stockholm nått nästintill en fördubbling.

För Markus Svanberg, VD för Länsförsäkringar fastighetsförmedling, kom den kraftiga ökningen av antalet försäljningar som en glad överraskning – det var inte någonting han räknat med. Samtidigt tror han att den stora ökningen av antalet försäljningar hänger ihop med att det uteblev ett stort antal försäljningar under månaderna innan, samtidigt som folk har varit mycket mer hemmavid på grund av både karantän såväl som hemmajobb.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, är inne på samma spår och påpekar att folk inte längre är lika rädda för fortsatta problem och för prisnedgångar på bostadsmarknaden. Han säger att, ”Det är en väldigt tydlig vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt.”.

Fler tror på stigande priser

Enligt ett pressmeddelande från SEB fortsätter boprisindikatorn att återhämta sig. Detta innebär att allt fler svenska hushåll tror på att priserna kommer fortsätta stiga. Enligt de senaste siffrorna är det 52 procent av hushållen som tror på en fortsatt höjning av bostadspriserna under kommande år – en ökning med 10 procent jämfört med föregående månad.