Trots fast jobb och kontantinsats nekas unga bolån
Stockholms 18-åringar bor ofta kvar hos sina föräldrar länge innan de flyttar hemifrån. När de sedan flyttar är det mycket vanligt med både svartkontrakt och dyra andrahandsbostäder och det tar i genomsnitt hela tio år för att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm.
Detta på grund av att den stora efterfrågan inte möter tillgången på marknaden; det är helt enkelt fler som vill bo i Stockholm än vad det finns tomma bostäder för att tillgodose behovet.
Dyster rapport
Bolånemarknaden har undersökts och rapporter visar på att unga i allt större utsträckning nekas bolån, trots att de uppfyller lånekriterierna. Detta eftersom lägenheterna i Stockholm är hett eftertraktade, vilket pressar upp priserna till en nivå som de unga därmed inte kan möta ekonomiskt.
Vill man som ung försöka slå sig in på bostadsmarknaden i Stockholms stad genom att köpa sig en lägenhet, istället för att hyra, ser prognosen därför inte ljusare ut än för den som tänkt hyra.
Har både fast jobb och kontantinsats
De höga bostadspriserna i Stockholm, i kombination med ett striktare bolånetak, och de skärpta kraven för amortering, gör att ungdomar i allt större utsträckning nekas bolån. Detta trots att de har både fast jobb och en sparad kontantinsats. De tjänar helt enkelt inte tillräckligt mycket för att nå upp till lånekraven för de summor de önskar låna.
Lönen räcker inte
För att köpa en normalstor etta i Stockholm räcker en genomsnittlig lön på 24 000 kronor inte ens till att beviljas halvparten av det lånelöfte som krävs för att säkra sig bostaden. Rapporter visar att läget i stort sett är likadant både i innerstan, som i Storstockholm. Enligt samma rapporter är det nästan 1,4 miljoner som saknas i låneutrymme.