Ansöka om lånelöfte

Det är inte svårare att ansöka om ett lånelöfte än att till exempel skicka in en ansökan om privatlån. Tiden det tar att fylla i de uppgifter som efterfrågas kan räknas i få minuter, och skulle du behöva hjälp kan du alltid kontakta bolåneföretagets kundtjänst. Hela processen från ansökan till preliminärt besked behöver inte ta mer än fem minuter!

Alla aktörer som har rätt att ge ut hypotekslån i form av bolån har också rätt att utfärda lånelöften. Det innebär att du kan vända dig till vilken aktör som helst. Du är sedan inte tvungen att teckna det faktiska bolånet hos just det bolåneföretaget. Bra att tänka på är emellertid att varje bolåneföretag begär ut en kreditupplysning från UC.

Processen från de att ansökan görs till det att du får besked om bolånelöftet tar olika lång tid beroende på vilken aktör man kontaktar. Vissa bolånegivare är specialiserade på just bolån och bedriver hela sin verksamhet med fokus på detta. Andra bolånegivare kan vara banker som erbjuder en mängd olika tjänster och kanske inte har samma fokus på just bolånen. Vidare spelar det stor roll huruvida du redan är kund hos en bank eller långivare samt hur stort ditt engagemang är hos aktören i fråga. Ansöker du om bolån hos din huvudbank lär du få ett väldigt snabbt besked om bolånelöftet medan det kan ta lång tid att få svar från en bank eller långivare som du inte är kund hos. Anledningen till detta är för att din huvudbank helt enkelt redan har väldigt mycket information om dig och din ekonomiska status och kan således behandla ansökan snabbare.


Varför ansöka om bolånelöfte?

Med ett beviljat bolånelöfte har du fått ett preliminärt besked från långivaren om hur mycket du får lov att låna vid ett eventuellt bostadsköp. Bolånelöftet ger dig alltså ett maxtak som indikerar hur högt du kan bjuda i budgivningen på en bostadsrätt. Bolånelöftet gäller normalt i sex månader efter att det utfärdats, vilket gör att du har gott om tid att leta efter en bostad som passar dig.


Fyll i ett webbformulär

Beroende på vilken aktör du väljer att kontakta kan du antingen göra ett fysiskt besök på ett bankkontor (gäller SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank) eller ansöka direkt på nätet (gäller alla bolåneföretag).

Det kan möjligen vara lite knepigt att hitta rätt på bankernas webbplatser. Om du börjar med menyvalet ”Privat” eller liknande och sedan väljer ”Låna” borde du komma åtminstone i närheten av avdelningen för bolån och lånelöfte.

När du har kommit rätt hittar du förmodligen ganska enkelt en länk till mer information om och ett ansökningsformulär för bolånelöfte. Det digitala formuläret kan vara på endast en lång sida, men normalt är det uppdelat i tre eller fler delar.


Låneuppgifter och privatekonomi

Bankernas formulär kring lånelöften inleds alltid med så kallade låneuppgifter. Det handlar om grundläggande uppgifter om hur mycket du behöver låna och till vad.

 

  • Typ av bostad
  • Pris på bostaden (beräknat eller faktiskt)
  • Kontantinsats (samt om den kommer från sparade pengar eller lån)
  • Högsta månadsavgift (endast för bostadsrätt)
  • Belopp att låna (räknas ut automatiskt)
  • Behov av att låna till handpenning

Personuppgifter och inkomstuppgifter

I nästa moment i ansökan ska du fylla i ett antal personuppgifter och inkomstuppgifter. Skälet härför är att bolåneföretaget ska få in de uppgifter som behövs dels för att ta en kreditupplysning, dels göra en egen analys av din betalningsförmåga utifrån vad din ”KALP” (kvar att leva på) kan beräknas till.

Personuppgifter Inkomstuppgifter
Sökande (namn och personnummer)
Medsökande (namn och personnummer)
Adress, telefon och e-post
Anställningsform (tillsvidare, tidsbegränsat, egen rörelse, med mera)
Arbetsgivare
Inkomst före skatt
Boendetyp idag
Andra lån och krediter (inklusive studielån)
Civilstånd
Hemmavarande barn under 18/21 år

Preliminärt och definitivt besked

Hos de flesta bolåneföretag görs en översiktlig kalkyl utifrån dina inmatade uppgifter omedelbart. Du får då i princip direkt ett preliminärt besked direkt på skärmen. Många gånger är detta besked ”dynamiskt”, med vilket menas att en ändring i de uppgifter du har matat in får direkt genomslag i beskedet. Denna funktion är mycket praktisk eftersom det gör att man kan skräddarsy lånelöftet. Särskilt smart är funktionen för dem som direkt vill kunna se effekten av att skruva på lånebeloppet och/eller kontantinsatsens storlek.

Efter ansökan

För att skicka in ansökan är det bara att godkänna villkoren och klicka på en knapp. När det är gjort sker en mer noggrann handläggning hos bolåneföretaget och ett definitivt besked meddelas sedan via e-post och vanligt brev. Det är först efter att du har skickat in en officiell ansökan som kreditupplysning begärs ut.