Bospara till barnen – så här mycket ska du spara

Har du barn? Vill du att de ska kunna komma in på bostadsmarknaden så tidigt som möjligt efter gymnasietiden? Då bör du sikta på att börja spara lite större summor varje månad så snart du kan. Det gäller särskilt om du i bor i någon av storstäderna, men sparkravet är inte direkt blygsamt i många mellanstora städer heller.

Svenska Dagbladet presenterar i en artikel hur mycket du måste spara per månad i 20 år för att kunna betala kontantinsatsen för en mindre bostadsrättslägenhet. Det handlar om summor av det större slaget för nästan alla delar av landet

Från en hämtpizza till två barnbidrag i månaden

Enligt Svenska Dagbladet, som har bearbetat statistik från Svensk Mäklarstatistik, krävs i genomsnitt cirka 1100 kr i månadssparande i 20 år för att kunna betala en kontantinsats på 15% för en lägenhet som mäter 45 kvadratmeter. I genomgången tas ingen hänsyn till marknadspriserna om 20 år. Den räknar heller inte med eventuell avkastning samt skatt på sparpengarna.

1100 kr per månad i 20 år ger en totalsumma på 264 000 kr. Det motsvarar ett pris på 1,76 miljoner kr för lägenheten. Priserna är ju dock inte desamma i alla delar av landet. För att spara till en genomsnittlig bostadsrättslägenhet i Stockholm (innanför tullarna) krävs ett månadssparande på 2024 kr. För centrala Göteborg har Svenska Dagbladet räknat fram att det krävs 1292 kr och för en lägenhet i Malmö behöver månadssparandet vara på minst 749 kr. Linköping, Luleå, Karlstad och Gotland är andra platser i landet där det krävs ett lite större månadssparande.

För en lägenhet i norra Norrland behöver du emellertid inget större månadssparande för att kunna ge dina barn en bra start på vuxenlivet. Bottenplaceringen intas av Haparanda, där du inte behöver spara mer än 89 kr i månaden för att täcka kontantinsatsen för en genomsnittlig lägenhet.

Så här bosparar du smart

Med avkastning på de sparade pengarna krävs inte lika stora månadsinsättningar under de 20 åren. Avkastningen behöver faktiskt inte vara särskilt hög för att du ska ackumulera ett större kapital för en större kontantinsats  på en större lägenhet, för att kunna undvika topplån eller för att kapa ett par år på sparandet. Med en procents ränta räcker ett sparande på 985 kr per månad i två decennium för att få ihop till kontantinsatsen för den genomsnittliga lägenheten. Med placeringar i en bred svensk aktiefond räcker det istället med 530 kr. För sistnämnda gäller att sparandet sker på ett investeringssparkonto och att avkastningen i genomsnitt tangerar den historiska för den svenska börsen (7%).