Bostadsbevakning – smart verktyg för dig som vill köpa

Många fastighetsmäklare erbjuder potentiella köpare möjligheten att skapa en bostadsbevakning. Genom denna tjänst kan man som spekulant kostnadsfritt få en löpande och automatisk bevakning av nya objekt som läggs ut till försäljning. Bevakningen kan vara bred eller nischad och det går normalt att meddela fastighetsmäklaren en hel rad mer detaljerade önskemål. Om du är på jakt efter en ny bostad är bostadsbevakning en smart tjänst att använda.

Så här skapar du en skräddarsydd bevakning

Exakt hur du går tillväga för att skapa din bostadsbevakning är olika för olika mäklare. Hos de rikstäckande fastighetsmäklarna hittar du funktioner för att skapa en bevakning direkt på webbplatsen. Hos regionala och lokala fastighetsmäklare krävs vanligtvis en personlig kontakt med en mäklare.

Går du via en rikstäckande fastighetsmäklare kan du sätta upp automatisk bevakning på bara någon minut. Idén är nämligen att du börjar med att göra en vanlig sökning i databasen av befintliga bostäder. Du kan specificera sökningen hur du vill med olika filter och när du är nöjd sparar du din sökning som en bevakning. Du kan också i fritext lägga till ytterligare krav. Dessa meddelas automatiskt fastighetsmäklarens regionala eller lokala kontor. I princip kan du göra din bevakning så nischad det bara går.

Det sista steget är att ange e-postadress och/eller sms. Sedan är det bara att låta bevakningen ha sin gilla gång. Dyker det upp ett objekt på marknaden som överensstämmer med dina krav blir du meddelad om detta. Du behöver inte skapa ett konto eller liknande för att använda en bevakningstjänst.

Många fördelar med automatisk bevakning

Att bevakningen sker automatiskt, att den är kostnadsfri och att du får omedelbart besked om när nya objekt kommer ut på marknaden är de tre största fördelarna med automatisk bostadsbevakning.

En ytterligare fördel är att du genom bevakningen automatiskt får ett större underlag av bostäder att titta närmare på. Det är nämligen så att det är långt ifrån alla bostäder som är till salu som presenteras på fastighetsmäklarens webbplats, på Hemnet, med mera. Det är många som anmäler att de skulle vilja flytta/byta bostad och då sälja sin befintliga bostad, men bara om rätt köpare dyker upp och/eller det kan göras en överenskommelse om ”rätt” pris. Det finns helt enkelt många som inte vill sälja sin bostad via det vanliga auktionsförfarandet. Med bostadsbevakning hos en fastighetsmäklare – särskilt en rikstäckande sådan – fångar du in många av dessa bostäder och får mer att välja på.