Riktigt rik man hyllar Hans

Hans Rosling var en av Sveriges mest kända och internationellt erkända talare. Hans förmåga att förklara globala problem och komplexa frågor på ett så pedagogiskt sätt att vem som helst kunde förstå precis vad det handlade om, gjorde honom till en mycket respekterad och uppskattad man.

Rosling föddes i juli 1948 i Uppsala där han också levde under sin uppväxt. Hans studier bestod av både statistik och medicin på Uppsala innan han begav sig till Indien där han studerade socialmedicin på St. John’s Medical College och tog sin läkarexamen är 1975. Han avled tragiskt år 2017 i sviterna av cancer i bukspottkörteln.

Under sitt yrkesliv fick Hans Rosling motta flera utmärkelser för sitt arbete och satt på ett flertal olika tunga roller. Till exempel så var han huvudansvarig för en delstudie i katastrofkommissionens arbete efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin i Indiska oceanen år 2004, han arbetade som rådgivare WHO och åkte 2014 till Liberia för att förhindra spridningen av Ebola i ett tidigt stadium. Mest känd för allmänheten blev nog Rosling ändå för sina framträdanden i TV där alltid på ett oerhört pricksäkert och tydligt sätt lyckades göra statistik pedagogiskt genom presentationer vid olika tillställningar.

Att Rosling berörde människor runt om i världen råder det inga tvivel om. Nyligen framkom uppgifter att den amerikanske entreprenören Bill Gates beslutat att hylla och hedra Roslings minne på sitt egna sätt. I samband med examen på en skola i USA kommer Gates att skänka ett exemplar av Roslings bok ”Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen” till varje student. På sin blogg skriver Gates ”även om jag tycker att alla borde läsa den, så har framför allt användbara insikter till de som tar steget från college och vidare till nästa fas i livet”.