Vad är listränta och snittränta?

När du ska ta ett bostadslån finns det många olika begrepp att hålla koll på. Två av de viktigaste begreppen att känna till för att du ska få ett så förmånligt bolån som möjligt är listränta och snittränta. Nedan går vi igenom vad de innebär och hur de olika räntorna påverkar din bolåneränta.

Listränta eller snittränta

Listränta

Listränta är den ränta som banken brukar använda sig av när de annonserar och den motsvarar den högsta räntan som banken sätter. Det innebär att det inte går att få en högre ränta på ditt bolån än listräntan. Det är denna ränta man vanligtvis brukar gå efter när man väljer vilken långivare man vill ansöka om bolån hos.

Snittränta

Snittränta, å andra sidan, är den genomsnittliga ränta som bankens kunder betalat förgående månad. Denna behöver inte alls ligga lika högt som listräntan, utan ligger många gånger ganska långt under. Hur mycket lägre beror helt enkelt på hur mycket de befintliga låntagarna har lyckats förhandla ned sina räntor, eftersom denna bygger på ett genomsnitt.

Förhandla om bolåneränta

Ska du förhandla om din bolåneränta är därmed snitträntan mycket viktig att ha koll på. Då vet du hur de andra kunderna ligger till och hur stort spelutrymme du har i förhandlingen. Har du en välordnad ekonomi och en hög kreditvärdighet kan du mycket väl lyckas förhandla fram en ränta på ditt bolån som till och med ligger under snitträntan.

Eftersom ditt bolån kommer generera mycket pengar till banken i form av ränta och andra avgifter kommer de att vilja ha dig som kund. Därför ska du inte godta första bästa erbjudande utan du ska istället förhandla aktivt med flera banker och ställa deras erbjudanden mot varandra. Många gånger kan de tänka sig en lägre ränta än de angav i inledningsskedet av er förhandlingsprocess om du visar att du är villig att gå till en annan bank.

Det gynnar dock ingen att vara otrevlig. Försök istället skapa en god kontakt med din bankman och få dem att förstå varför just du är en kund de vill ha (exempelvis din välordnade ekonomi och fasta anställning).

Även om det kan kännas tufft att förhandla är det i slutändan din egen ekonomi som gynnas och du kan spara flera tusenlappar per år genom att se till att vara påläst om vilka snitträntor de olika bankerna erbjuder.